Nyomatok (réz-, fa- és linómetszetek nyomatai)

A fametszés első pillantásra nagyon hasonlít a rézmetszéshez, illetve -nyomtatáshoz, azonban ha közelebbről megnézzük, mindjárt feltűnik, mennyi különbség van e két technika között.

A fa- és rézmetszet közötti alapvető különbség, hogy a fametszetről magas-, a rézmetszetről mélynyomtatás készül. Első esetben a kiemelkedő részeket festékezi a nyomda, a rézmetszet esetében pedig a lemez „árkaiban” lévő festéket préselik át a papírra. Minden egyes technikának megvannak a jellemző, sajátos eszközei. A linómetszés a fametszésnek egy egyszerűsített formája (az alapanyag lenolajjal kötött parafa-darából áll), anyaga miatt nagyvonalúbb előadásmódra alkalmas.

Ha kész a metszet, következhet a nyomtatás. A hengerrel egyenletesen eloszlatott festék a falemez magas felületeiről kerül majd át közvetlenül a papírra. Ehhez, a mélynyomással ellentétben nem kell hatalmas erőt kifejteni, hanem akár egy tiszta gumihengert is elég néhányszor végiggörgetni a lapon, és máris megkapjuk a kész nyomatot, amit száradás után már csak adminisztrálni és szignózni kell. Az igényes nyomatok limitált példányszámban kerülnek forgalomba, melyeken a még kissé kiemelkedő festékréteg is finoman kitapintható.