Hogyan szemléljük a képeket? Rézmetszetek

Példa vonalszövésre

Korábbi cikkek: BevezetőOlajfestmények

Mit szemléljünk egy rézmetszetben? Ez esetben a metszéstechnika, a vonalvezetés, a vonalak pengetése (az elvékonyodó, majd megszélesedő barázdák) azok, amik érdeklődésünkre tarthatnak számot. A művész mindehhez csupán egyetlen szerszámot, a metszővasat használja. Ezzel vés a lemezbe keskenyebb-szélesebb árkokat, vagy akár robusztus vájatokat.

A képet alkotó vonalháló három alapváltozatban szerepelhet: a vonalvastagítás, a vonalszövés vagy a vonalsűrítés alakjában.

Badacsony - anyalemez
Példa vonalvastagításra Példa vonalsűrítésre Példa vonalszövésre
Példa vonalvastagításra, vonalszövésre és vonalsűrítésre (+)

Az első képen a vonal „pengetésére” látunk egy példát, amikor a metszőművész a tolóvéső nyelének süllyesztésével-emelésével mélyebb, ezáltal szélesebb, illetve vékonyabb, sekélyebb árkokat vés a lemezbe. A következő képen a vonalhálóra látunk példát. A vésés etikája szerint háromnál több vonal nem keresztezheti egymást. A harmadik képen a vonalsűrítés egy szép részletét láthatjuk. A ritkábban szőtt, vékony vonalak jó alapot adnak a sűrűbben vésett árkok sötétebb tónusának.

Természetesen az elkészült nyomatban ezek a vonalak ugyanígy megfigyelhetők. Ugyanakkor ne lepődjünk meg azon, hogy a kész kép kb. 3-4%-kal kisebb, mint az anyalemez. Ennek az az oka, hogy a nyomtatás előtt benedvesített papírra készült nyomat száradás közben összehúzódik. További ismérve e technikának, hogy a kész alkotást ujjainkkal megtapintva érezhetjük a kiemelkedő festékréteget.

Szépkilátó - részlet Szépkilátó - anyalemez
Rézkarc anyalemez (+)

A rézkarc kevésbé nemes válfaja a nyomdatechnikának. Az üres rézlapra kent vékony viasz alapréteget áttörő tűvel szabadon manipulálhat az alkotó. A vonalvastagság egyenletes, és bármilyen kacskaringókat eltűr a lágy viaszréteg. A sav kimarja az árkokat, amelyek egyenletes szélességűek. Ezáltal a nyomatok fent említett jellemzői mellett a kész mű tusrajzra fog hasonlítani. Természetesen a rézkarc is tükörképe a róla készült nyomatnak.