Hogyan szemléljük a képeket? Linó- és fametszetek

Borkóstolás - részlet

Korábbi cikkek: BevezetőOlajfestmények, Rézmetszetek

A linót (linóleumnyomatot) eleve úgy kell szemlélni, hogy tudjuk róla, hogy ez egy linóleummetszetről készült nyomat. Ez bár elsőre egyszerűnek tűnhet, ámde az alapanyag és technológia megfelelő ismerete nélkül könnyen felületessé válhat a szemlélődő.

A linómetszet a nemes fametszet egyszerűsített változata. Maga az alapanyag lenolajjal ragasztott parafaőrleményből készül, amit erős vászonalapra hengerelnek fel. Az anyag tulajonságai hasonlóak a fához, de a parafa rugalmassága miatt nem tűrik a részletekbe menő kidolgozottságot. Ezért a linóleummetszet elsősorban kontrasztos folthatások által létrejött képkomponáláson alapul, vagyis az így kapott nyomat – akár a sakktábla – tetszetős, „nagyvonalú” fekete-fehér kompozícióra épül.

Borkóstolás - részlet Borkóstolás
Linó anyalemez (+)

A fametszet sokkal részletdúsabb, mint a linómetszet. Ahogyan a neve is mutatja, az anyalemezt nemes keményfába vésik bele. Minél tömörebbek a fa rostjai, annál részletdúsabb metszet készíthető a lemezre. A mellékelt ábra mahagóni fára készült, amin karikával jelöltük a tükörképként vésett szignót.

Fametszet
Lapdúc

A lapdúc jellegzetessége, hogy az élő fából kiszedett anyag a száliránynak megfelelően van kivágva. A fa rostjai a szálmenti vésést jól tűrik, ám erre keresztbe vésve kiszakadásra, töredezésre hajlamosak. Az anyag eme jellegzetessége miatt az alkotónak törekednie kell az egyenes, alapéllel párhuzamos vonalakból kialakított kép létrehozására.