Bazaltfestmények

Amilyen zseniálisnak tűnik ez a világon egyedülálló olajtechnika, mint sok minden mást, ezt is egy éppoly rendkívülien egyszerű, de annál frappánsabb gondolat sugallta.

Ki ne hallott volna az Altamira-barlang lenyűgöző bölényrajzairól, vagy a lascauxi freskókról? A falakat díszítő alkotások csodálata már az ősembert is magával ragadta, és elég csak egy kissé továbbvinnünk ezt a gondolatfonalat, eljátszanunk a kreativitásunkkal, és máris magunk előtt látjuk a „kőben rejlő” lehetőségeket.

Persze a bazaltfestészet nem mindjárt az ecset megragadásával kezdődik. Abból a szempontból van csak igazán nehéz dolgunk, hogy nem minden kő nyújt tökéletes alapot a festőművésznek. Gyakran félnapos keresgélés árán lehet csak két-három ígéretes kőlapot kiválasztani. Viszont szerencsés esetben olyan kiváló bércdarabokra lelhet az ember, melyek formája már önmagában adja a rájuk festendő témát. Mondhatni a művésznek csak alkotnia kell; persze miután hazacipelte a köveket.

A művész az elmúlt negyed évszázad alatt mindössze 33 bazaltfestményt készített.

Jó tudni: közepes méretük ellenére a bazaltkövek meglehetősen nehezek (darabonként kb. 6-8 kg), amit szintén érdemes szem előtt tartani vásárláskor. A bazaltképek hagyományos módon falra akaszthatók.

Bazaltlapok

Bazaltfestmények alapjául szolgáló kőlapok